Zdravím, vážně jsem přemýšlela o augmentaci prsou, ale po zhlédnutí videa jedné youtuberky a po přečtení mnoha dalších příběhů o ´´Breast imlpant illness´´ mám velký strach z operace. Zajímal by mě Váš názor, případně jak se dá takové nemoci zabránit, zda se dá dopředu něják zjistit možnost výskytu takové nemoci u pacienta? Děkuji Vám za odpověď.
Držím palce Annie, ať jste zdráva!
Já mám pocit, že mám BII už jen z toho, jak již 5 měsíců přemýšlím, jestli implantáty jo nebo ne...5 měsíců mě bolí hlava a pere se ve mě ta představa a fotky krásných usměvavých slečen se zbrusu novým sexy dekoltem versus rizika a představa, že to budu mít v těle a co všechno se může stát a že ve finále taky můžu přijít o prsa úplně, i o ta miniaturní. Takže BII bude opravdu psychosomatická nemoc a děkuji že jste to sem napsala, jen jsem se utvrdila o tom, že to nebudu riskovat a budu dále mít raději mindrák nebo začnu pracovat s tím, jak se to naučit přijmout, že jsem prostě po dvou dětech a na prsou se to nezapře :-)
Dobrý den, Jani,
děkuji za Vaši reakci :)
Mějte se krásně a přeji hodně zdraví!
Annie díky moc za všechno co jste napsala černé na bílém. Jak se cítíte a jak to vnímáte. Dává to smysl. Díky za to!
Jak se jmenuje ta skupina na Facebooku?
To je hrozně co tady píšete.... víte.....
Dobrý den Míšo,
Nemám nic proti plastickým operacím, člověk by měl udělat vše v životě tak, jak sám uzná za vhodné - pokud se mu to líbí, udělá ho šťastným a sebevědomým - proč ne. Je třeba se před každým zákrokem co nejvíce vzdělat. Jde především o zdraví, které může být i nenávratné.
Píšu o své zkušenosti a mluvím za ženy, které řeší stejný problém. Odpověděla jsem Vám na Vaše otázky - jaké jsem měla příznaky, co mě vedlo k tomu, že jsou na vině implantáty a jak vypadají prsa nyní po explantaci, tudíž žádné argumenty nemám (jak uvádíte ve své odpovědi), pouze sdílím svůj dlouhodobý boj. Ač se Vám zdají symptomy běžné i pro člověka, kterému nebyla provedena augmentace prsních implantátů, trpím jimy chronicky a život je s nimi těžší. Jak také píšete, sama nevíte - nemáte s problematikou osobní zkušenosti, ale obdivuji Vás, že ji studujete.
K Vašemu odkazu s MUDr. Ondřejem Měšťákem – téma mě zajímá, a tak jsem shlédla video, které doporučujete. Plastická chirurgie stále navádí, že jsou implantáty s kohenzivním gelem bezpečné a výhodné; zobrazují vynikající videa, přesně jako MUDr. Měšťák – "jsou nezničitelné". V jejich složení je 40+ chemikálií a karcinogenů.
Jakmile tyto implantáty vstoupí do tělové teploty, okamžitě se začnou trhat, krvácet a téct po těle. Necháváme se klamat o čistém jedu. Lékaři mluví o uskutečnění několik základních studií týkající se bezpečnosti prsních implantátů, které jsou však financovány výrobcem. Příklad toho, když lékař s tak hlubokými finančními zájmy vytváří "vědu" o bezpečnosti. Necháváme se zmást marketingovou strategií výrobce – viva la fake science? :-)
Pokud mají pacientky implantáty s kohenzivním gelem, musí být provedena úplná procedura pro odstranění, testování na CD-30 a BIA-ALCL při explantaci. Posílám Vám níže fotografie implantátů pacientek po explantaci – posuďte sama, zda je výhodné mít v sobě kohenzivní implantáty!
Na oplátku Vám posílám také odkaz, čtěte zde: ****************************
Děkuji za odkaz na článek v následujícím opravném příspěvku, který jste sepsala. Prezidentem ISAPS je Dr. Dirk Richter MD, PhD; nikoli Dirk F. Fitchter, MD, PhD.
Dělám dlouhodobé výzkumy o svém zdraví a edukuji se od žen, a od doktorů, kteří pomáhají statisíce ženám v USA a Kanadě, tudíž jsem obeznámena všemi zkratky, které uvádíte výše.
V současné době pracujete pro Estheticon.com. Nejen vzhledem k Vaší profesi se pohledem a názory lišíme, ale já Váš respektuji!
Chtěla bych na závěr uvést, jakýkoli počet není zanedbatelné číslo - jsme lidé!
Mějte se krásně,
A.
mich6149667
Chci se opravit - přehlédla jsem se, nejedná se o 600 úmrtí nýbrž o 600 případů ALCL od roku 1997, 15 pacientek na něj bohužel zemřelo.
Čerpám z oficiálních zdrojů - oficiální dopis pacientům z 23.12. 2018 od Prezidenta Mezinárodní společnosti plastických chirurgů ISAPS, Dirka F. Fitchtera, MD, PhD, >> celý dopis zde https://www.estheticon.cz/novinky/rakovina-spojovana-s-prsnimi-implantaty-strasak-jmenem-alcl
mich6149667
Dobrý den, Annie,
píšete velmi pěkně - čtivě:).
Nechci zpochybňovat vaše symptomy, ale opravdu mi velmi připomínají přesně to, o čem jsem psala výše. Orientace na přírodno, zdraví a sebelásku - mít se ráda takovou, jaká jsem se narodila, bez pomoci umělých materiálů. I to co píšete dále, váš životní postoj, jde ruku v ruce s rozhodnutím, které jste udělala, ale nazývat to nemoc z implantátů, nevím.
Cizí těleso v těle jistě může ovlivňovat v nějaké míře imunitu, ale jinak mi to zní jako běžné trable, které řešíme všichni. Ani argument alergií mě nepřesvedčil - jsou nepříjemnou součástí dnešního světa a není nic vyjímečného, že vzniknou v dospělém životě.
Fakta, o kterých píšete, mi jsou známá a ráda je z pohledu edukovaného laika doplním:
* BIA-ALCL je rakovina spojována s implantáty, aktuálně velmi horké téma, je potvrzených cca 600 případů (v porovnání s tím kolik milionů žen nosí v těle implantáty, je to číslo zcela minimální), je to onemocnění léčitelné a přiznám se, že netrpělivě očekávám nové poznatky v této věci
* FDA je nejvyšší certifikací pro prsní implantáty
* ruptury implatátů je jednou z komplikací spojených s augmentací prsou, je to možná komplikace všech značek prsních implantátů, přehled nejčastějších komplikací zde https://www.estheticon.cz/novinky/rizika-zvetseni-prsu , pro ty které zajímá toto téma doporučuji shlédnout video s MUDr. Ondřejem Měšťákem, kde o ruptuře prsních implantátů mluví a kde právě uvádí výhody implantátů s kohezivním gelem (form-stable implantáty) https://www.estheticon.cz/video/co-ovlivnuje-dlouhodobe-krasny-vzhled-po-augmentaci-prsou
* kapsulace je komplikace, která se objevuje u cca 5% augmentovaných žen, z čehož 90% je v prvním roce po operaci, kapsulace težší formy dle Bakerovy specifikace se řeší operací (buď vyjmutím na přání pacientky, nebo častěji výměnou), proto me 10% výskyt kapsul nepřekvapuje - je to objektivní důvod pro případnou operaci (explantaci či výměnu). Je to 10% z těch žen, které se hlásí k BII nikoli z celkového počtu implantovaných žen.
Jste 3 týdny po operaci a já vám upřímně přeji, aby veškeré negativní symptomy vymizely. Ať jsou z jakéhokolik důvodu. Ať jste FIT!
Dobrý den Míšo,
moje symptomy byly a jsou: únava, mlhavo v hlavě, výpadky paměti (jednoduché věci, které mi vypadnou ve větě, ale jsou to i věci, které jsou součástí každého dne, např. chůze cesty, jména přátel, nemohu nalézt slov atd.), bolest hlavy (časté migrény), závratě, potravinové i sezónní alergie, menší odolnost vůči nemocím - časté nemoci, špatná imunita, bolest kloubů, častý výskyt modřin, velmi nízký tlak, pocení při spánku a mohu jménovat dále. Každá z žen s BII má inviduální symptomy, jako je ztráta vlasů, vyrážky po obličeji a těle, ale ty hlavní poznatky jsou však stejné.
Dále jsem řešila problémy shodit zbytečný tuk na břiše, který bohužel nešel dolů i přes správnou výživu (plant based diet, založený bílkovinách, a vyváženým sacharidy, bezlaktozové a bezlepkové potraviny) a režim pohybu (jogging, běh, cardio cvičení, jóga).
Můj život před BII: zdravá, nemoc typu chřipky, nachlazení v zimě 1-2x, žádné alergie a žádné z výše vyjmenovaných symptomů. Bohužel to, co soudíte, že je trend současné doby, je skutečný problém.
Dříve jsem nad tím tolik neuvažovala, ale čím víc se mě alergie a potíže s tím spojené týká, tím víc se přikláním k rostlinné stravě a fylozofii holistického života, než to, co nám společnost představuje, že má být dobré a správné (konzumní život, zpracované potraviny GMO, pijeme mateřská mléka savců, konzumujeme z toho výrobky, jíme mrtvá zvířata, když jsme nemocní, potřebujeme ihned léky atd.).
Nechci hanit práci doktorů, ale preferuji spíš soukromé zařízení nad státními a je v dnešní době těžké najít někoho, kdo vám porozumí, proto se vše odvíjí i od stravování a životního stylu. A abych se vrátila k samotnému BII, do této doby jsem měla možnost toto zkonzultovat pouze s pár odborníky, kteří mi řekli, že to dává vše smysl, ale nikdo nerozumí, co se vám děje, jako ženy, které toto zažívají. Vyhledávám si proto sama i odborné publikace a doporučuji vám, abyste to důkladně prostudovala a rozmyslela si, co vás nebo jiná děvčata doopravdy čeká (pokud uvažujete nad operací). Pak už jen půjdete na krátkou konzultaci s doktorem, který s vámi vybere velikost implantátů a domluvíte si s klinikou termín operace, a nebude cesty zpět.
Tím jsem vám také chtěla říci, že pan doktor je chirurg, který na vás vykoná svoji práci, ale nebudete s ním probírat vaše post operační reakce k implantátům.
Pokud vám to přijde i přesto trendové, přesvěčte se sama edukací:
- čísly, které již kvůli implantátům umřely na rakovinu;
- FDA nedávno potvrdila, že implantáty mohou způsobovat rakovinu prsu (přitom je schválila);
- ženy trpící chorobou z lymphomií (vrstva mezi kapsulí a implantáty);
- případy, kdy implantáty Mentor (které jsou považovány mezi lékaři a klinikami jedny z nejdražších na trhu a říkají si "nejlepší implantáty") a další výrobci způsobují vytékání/rozdělení silikonu v těle;
- ženami po explantaci, které mají v lepším případě minimálně 10 % kapsuli v těle;
- ženami, které jejich explantace probíhá x hodin vyhledáváním uniklých částic silikonu po těle;
- ženami, které vedle pro nás neviditelných symptomů ztrácejí vlasy, mají v nízkém věku sklerózu, zarudlé vyrážky apod.
Zde si přečtěte, co je v implantátech, které schvaluje FDA: *****************************************
Nová studia:
Jak popisuji v předchozím příspěvku, necítila jsem se po psychické ani fyzické stránce jako na 25, nýbrž jako starý člověk.
Vzhledem k volbě vel. 270 ml, anatomický tvar; prsa po explantaci - nyní 3 týdny, vypadají skvěle - čekala jsem to horší. Jelikož jsem mladá, tak elasticitu kůže mám dobrou, a rána se hojí rychle.
Kdybyste měla jiné otázky, neváhejte mne kontaktovat!
Hezký den
mich6149667
Annie, moc díky za post - jaké jsi měla příznaky ty, co tě vedlo k tomu, že jsi usoudila ty/lékař, že jsou na vině implantáty? Jak vypadají prsa nyní po explantaci?
Hodně k tomu čtu, sleduji komunitu na FB i instagramu, ale přijde mi to jako (možná proto že jsem si to neprožila, nepopírám ale jsem otevřená tomu, dozvědět se více) jako trend - trend zdravého životního stylu - bio, organic, superfood. V souladu s jídlem, aktivním životním stylem, joga a no waste, kdy lidi kteří na lepek ani laktozu alergičtí nejsou, na základě neprověřených rad z lifestylových časopisů přestávají tyto potraviny jíst....explantace implantátů, jako něčeho umělého v sobě, mi pak přijde jako další krok v tom být trendy v dnešní době.
Nemám proti tomu vůbec nic, ale prozatím vyyjmutí implantátů v těchto skupinách vnímám jako trend návrat k přírodnu (proti čemuž nic nemám, naopak)...píšeš, že BII (Breast implant illness, nemoc z implantátů) je tabu v Čechách...možná proto, že se k nám tento "trend" ještě nedonesl (jen úvaha).
Umělé klouby, zubní implantáty, a další to vše jsou umělý matariál, které v sobě máme a zlepšují nám kvalitu života (implantáty koneckonců také - tu psychickou). Já sama mám v sobě šrouby v zápěstí, díky nim mohu i nadále cvičit a dělat stojky i po úrazu.. O tom, že každé tělo snáší cizí materiál jinak, a může jej odmítnout, o tom není pochyb...že jsou ženy, kterým reálně implantáty způsobily komplikace nepochybuji, ale to jak to popisují v těch skupinách, s tím nesouhlasím a přijde mi trendové.
Dobrý den, BII je v současné době stále víc diskutabilnější, ženy sdílejí své zkušenosti, a můžu Vám je potvrdit, sama jsem si je nechala po 2 letech před pár týdny explantovat, jelikož jsem trpěla symptomy, které má mnoho žen po augmentaci. Symptomy má snad každá žena, která si nechá zvětšit prsa implantáty, důvod je jednoduchý - tělo se brání mít v sobě cizí látku, a proto se vytváří tkáň okolo implantátů, který se nazývá kapsule. Určitě bych se před samotnou konzultací s chirurgem sama nejdřív edukovala o tom, zda je to pro Vás vhodné, vědět o všech možných příčinách, které mohou nastat. V ČR je toto téma BII velmi tabu, jak u žen, které implantáty mají, tak u doktorů, kteří tyto poznatky odmítají nebo jim nevěří, bohužel jsou to ale ženy, které tyto následky mají a čísla nelžou - zkuste se přidat do skupiny na FB, kde je téměř 70 tisíc žen. V Americe se o tom mluví již dlouho, doporučuji se do této skupiny přidat a přečíst si příběhy desetitisíce žen, a skutečně zvážit operaci, která Vás může stát život. Já se nyní zotavuji a cítím se každým dnem lépe, každopádně bude trvat měsíce, než se vše vrátí do stavu, kdy si nebudu připadat jako 80-tiletá babička, ale 25-tiletá mladá holka. Upřímně lituji operace, kterou jsem podstoupila, a peněz, které jsem do toho vložila, a které do toho vkládám dále, abych navrátila zpátky správnou imunitu.
Bohužel fakt že nelze předejít této komplikaci je pravdivý. Jediné snad - nejít na augmentaci prsů :-)
Moc se omlouvám, že jsem nezareagoval dříve, nebyl jsem moc v kontaktu s internetem. Tedy reaguji až dnes.
Zdraví MUDr. Tomášek, plastický chirurg,
Vyjadřujte se, prosím, ke kvalitě našich odpovědí…
Výskyt je velice řídký, v sučasné době je statistika 1:500.000. Dopředu se nedá žádnými metodami zjistit, kdo onemocní.
MUDr. Věra Šatánková
Informace zveřejňované na portálu Estheticon.cz nemohou v žádném případě nahradit konzultaci pacienta s lékařem. Estheticon.cz není odpovědný za produkty nebo služby nabízené odborníky.