Získejte až 25 000 Kč zpět za Váš zákrok

Každý měsíc máte šanci vyhrát.
Uložte si fakturu a zúčastněte se!

Zúčastněte se

Operace FESS

Anonymní
Lenka111281
Praha · Vytvořeno: 31. 7. 2012 · Poslední odpověď 4. 4. 2013

Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás moc poprosit o vysvětlení - za týden mám nastoupit na operaci: FESS - endoskopická kristotomie.. Nález na CT - výrazná deviace nosního septa do leva, částečně obliterováno slizničními změnami, hyperplazie sliznice v obou nosních průduších, myslím, že tam byl ještě malý nález navíc polypů. V nemocnic mi dále udělaly vyšteření: nasoepifaryngoskopie - výsledek: v levo výrazná krista na septu v kontaktu s dolní skořepou, závěr: crista septi nasi I. sin., susp. iritace n. V...Chtěla bych Vás pooprosit o vysvělení všeho co mě čeká, abych věděla a nebyla zaskočená, byla jsem tak zmatená z toho, že jsem se ani pořádně nezeptala..., chtěla bych vědět co mi přesně vše budou dělat, jak dlouho asi cca trvá operace, jestly je nutno ležet na JIP, jak budu vypadat po operaci, jak dlouho v nemocnici, za jak dlouho kontrola a hojení.. Děkuji Vám moc a omlouvám se za tolik otázek.Lenka CH.

15 komentářů

Reklama
  • Anonymní
    markyta
    4. 4. 2013

    Já jsem taky došla na orl,dr mi řekla,že je to na operaci,že mi nos rozbijí a dají do správné polohy a že rekonvalescence 14 dní nestojí za nic.Tak jsem odmítla,že nechci ani papír na doporučení k operaci a jsem zatím tak.Taky se dávkuju sprejema mořské kapky.Jaksi nemám odvahu to podstoupit.

  • Anonymní
    Subina72
    29. 3. 2013

    3-4x denně OLYNTH (každý týden nové balení) několik let - co si vzpomínám, tak aspoň 7 roků, nesnesla jsem ucpaný nos a spreje s mořskou vodou nezabíraly.Popohnal mě zánět horních cest dýchacích v lednu, kdy jsem měla rýmu, že mě žádné kapky ani spreje neulevily a chodila jsem na ORL na "vatičky", tam mě ukecaly....
    Zkušenost z nemocnice mám jen tu nejlepší, byla jsem na ORL v Jičíně, kapačku napichovali až na sále,večer před zákrokem jsem dostala nějaké tabletky (asi diazepam a myslím dythiaden) a ráno opět další tabletky - ty samé,strach jsem neměla. Personál neustále usměvavý, vstřícný, chápající. Pro mě byla nejhorší ta naprostá neprůchodnost nostu cca 4 dny, kdy se musíš naučit polykat, aby "přetlak", který při polknutí vznikne, nešel do uší - to pak bolí a špatně se mluví (nosovky prostě nevyslovíš). Čekala jsem, že hned druhý den prodýchnu, ale zázrak se nekonal, chce to trpělivost.

  • Anonymní
    Lucka174164
    28. 3. 2013

    Jak moc špatně se ti dýchalo, že jsi na tu operaci šla? Já jsem došla k doktorce na ORL, kde jsem potřebovala získat doporučení, dál jsem se zatím nehla a zůstávám u spreje do nosu z mtrvého moře. Je to určitě lepší a neomezené dávkování. Ale v duchu ti teď závidím, že máš nosánek průchodný, bez jakýchkoliv problémů. Zkusím se nad tím ještě jednou zamyslet,přesto, že se bojím. Jen nevím, jak mě budou operovat, když budu předtím brečet, to asi moc ten nos průchodný nebude :o))

  • Anonymní
    pavlinas28
    27. 3. 2013

    dobrý den,jsem objednaná na operaci fess a chci se zeptat jestli tento výkon hradí VZP nebo se určitou částku podílím.Děkuji za odpověd.

  • Anonymní
    Subina72
    27. 3. 2013

    Zdravím,
    oni to něčím umrtví povrchově, nacpou vatičky s umrtvovacím přípravkem do nosu, nechají chvíli působit, ale mě to bohužel moc nepomohlo, i když to dělali několikrát (odtrhnout splinty se podařilo cca po půl hodině - s přestávkama na další umrtvení), bylo to přirostlé v celé délce (splint má na délku cca 2-3 cm, podrobně jsem to nezkoumala). Z jedné dírky to šlo, jen trochu štíplo při vyndávání stehu a pak malinko trhnutí, ale z druhé to nešlo......
    Dnes jsem 13. den po operaci, ale bohužel jsem dostala rýmu, tak to hojení je delší, jinak to už celkem jde, nos je průchodný a říkám si, že to stálo za to. Běžně prý vyndávání splintů nebolí, jen je nepříjemné, což bych hodnotila asi stejně, kdyby v té druhé dirce nedošlo ke srůstu.
    Nenechte se odradit, celkový výsledek určitě stojí za to. U každého to probíhá trochu jinak a trochu té bolesti se určitě vydržet dá.Pokud se rozhodujete zda zákrok podstoupit, či ne, neřiďte se jen jedním názorem, lepší je získat info od více lidí, každý vnímá bolest jinak...Zdravím a držím palce!!!

  • Anonymní
    markyta
    27. 3. 2013

    ZDravím.Chci se zeptat jaké je to sundávání destiček?Někdo říká,že moc příjemné ne někdo že v pohodě.Tady psala pisatelka,že děs,že ji to tam zarostlo a trhali jí to.Proč třeba se předtím neumrtvuje nos nějakým sprejem??To musí být masakr to trhání, destičky zarostlé do sliznice.Opravdu asi nepůjdu nikdy na septoplastiku,i když mám problémy.

  • Anonymní
    Subina72
    23. 3. 2013

    Dobrý den,
    tak u mě to bylo naprosto shodné - taky ORL Jičín, septoplastika a turbinoplastika, operace čtvrtek, domů v pondělí. Teď jsem 9. den po operaci, nos celkem průchodný, destičky odstraněny (ale porod byl proti tomu sranda-destičky mi zarostly do sliznice a vytrhávali mi je - odporný zážitek). Jen mě doteď - a to celkem výrazně - bolí přední zuby a patro, to že je uvnitř nos rozbolavělý, to je normální po těch stehách a po "sápání" splintů, promazávám framykoinem, kapu sanorin, ale málo, max. 2x za den. Před operací jsem byla roky "závislá" na olynthu, neustále mi natékala nosní sliznice, až byl nos zcela neprůchodný a při běžné rýmě "neprofouknutelný".

  • Anonymní
    migisaak
    30. 1. 2013

    Dobrý den,
    chci se s vámi též podělit se zkušenostmi z operace nosní přepážky a levé skořepiny. Bohužel nevím, co jsem s tou skořepinou měl....nějaký nález, ale doktor mi říkal, že to během operace bude za 10 min. hotové.
    Pokud to zde bude číst nějaký specialista, prosím o vysvětlení, co se týče zákroku na skořepině ( výkon - septoplastica, turbinoplastica l.sin ), (diagnozy - Deviatio septi naší, rhinitis chronica hypertrophica)

    Operace samotná prý trvala zhruba hodinu a půl.
    Přepážku jsem už dlouho silně vybočenou a až nedávno jsem se rozhodl, že půjdu na operaci. Špatně se mi dýchalo nosem, pouze jednou dírkou, někdy hůř, někdy lépe; a často jsem si musel stříkat spreje na uvolnění nosu. O skořepině jsem nevěděl. Operaci jsem podstoupil v Jičíně na ORL, operace proběhla ve čtvrtek, a v pondělí jsem byl doma.
    Co se týče bolestivosti, tak to vlastně ani moc nebolí...jen jsou ty stavy po operaci nepříjemné... Od tamponů v nose, po zahlenění, a neprůchodnosti nosu po operaci zatím jen v prvním týdnu. Neprůchodnost se ale týká spíše dírky, ve které mě operovali tu skořepinu, druhá je relativně průchodná.
    V nose mám zatím pořád umělé destičky sešité stehem, které mi drží přepážku.
    Zítra mám kontrolu na ORL, a tyto destičky mi budou vyndávat.
    ....takové jsou zatím moje dosavadní zkušenosti s operací nosní přepážky....
    Případně mohu přispět dalšími zkušenostmi...

  • Anonymní
    Lucka174164
    16. 11. 2012

    Dobrý den,
    chystám se taky na operaci nosní přepážky, nicméně krom samotné operace mám hrůzu z lékařského prostředí... Už jsem toho hodně načetla a chtěla jsem se zeptat, jak vypadal průběh při vstupu do nemocnice a kdy Vás "napíchli", jako odkdy do kdy jste musela mít v žíle jehlu. Mám pocit, že to bude pro mě to nejhorší, co zažiju :o(

  • Anonymní
    anonym135892
    2. 10. 2012
    Nejlepší komentář

    Diky panu doktorovi Lucakovi ze odpoved. Je to presne to co jsem potreboval vedet. Prosel jsem pres nekolika doktory, zadny me tuto informaci nedal.

  • MUDr. Otakar Lucák

    · 2. 10. 2012

    Zdravím Vás. Vidím, že se nikdo zatím neměl k odpovědi. tyto zákroky se na naší klinice provádí již deset. let.Výsledky jsou v převážné většině opravdu dobré, ale lze otevřeně říci, že nejsou vždy 100%. Příčin poruchu může být, a to na různých etážích , více. Někdy jeden zárok nemusí stačit, někde je nutná následné konzervativní léčení pomocí léků.V každém případě po operaci jsou sliznice oteklé a tak vždy po operaci se dýchání zhorší. Než se to upraví trvá to několik týdnů - je to individuální. Zdravím prim.MUDr.Otakar Lucák ,0strava

  • Anonymní
    Lenka111281
    2. 10. 2012

    Dobrý den Zdenku, ted jsem asi 7týdnů po operaci, špatně se hojím, dostala jsem silný zánět v tom, už 2další antibiotika mám a hned jsem dostávala do žíly na sále a pak v kapačce, poslední dny je mi lépe, řekla bych, že konečně se hojím :(: Operaci jsem neměla kvůli dýchání, ale protože mi deviace kostí uzavřela průchod a tlačilo mi to do hlavy a navíc se tam i něco vytvořilo dalšího, bylo to prý větší než na CT, měla jsem silný bolesti hlavy, bolely mi lícní kosti a vystupovaly navíc mi vystupovalo oko, už :(. Ono to chce čas. Věřte, že bude lépe. Vydržte!!! Co na to lékaři, kde Vám to dělaly? Každý se hojíme jinak. Je to na dlouho. Mně ted řekly, že mám počítat ted tak měsíc ještě, zkomplikovalo se to tím zánětem. Snažte se někde nic nechytit.

    Lenka

  • Anonymní
    anonym135892
    2. 10. 2012

    Dobry den,
    rad bych vedel jak vam probihalo pooperacni obdobi. Citila jste ulevu hned, nebo a z po urcite dobe?
    Ja jsem po operaci asi 14 dni, vysledek nulovy a dychani horsi nez pred operaci. Tak nevim jestli se to zlepsi nebo kde je chyba.
    Zdenek

  • Anonymní
    Lenka111281
    10. 8. 2012

    Už mám po operaci a jsem doma, nikdo mi neodpověděl :(. Každopádně nic hezkého to nebylo, nejhorší je dýchání :(. Jsem 4 dny po operaci a včera mě pustily,ale je lépe, už... Nebojte se toho nikdo dá se to vydržet. Narkozu jsem dostala naprosto úžasnou nebylo mi nic po ní. Nejhorší na tom je to dýchání:(, to je katastrofa, už nikdy více :(, ostatní věci se dají vydržet..., měla jem velké problémy s bolestí hlavy, po operaci jsou úplně bolesti pryč a doufám, až se zahojím, že ostatní věci také...

  • Anonymní
    Lenka111281
    1. 8. 2012

    Nikdo mi neporadí? máte zkušenost někdo? :(
    Děkuji

    Lenka

Informace zveřejňované na portálu Estheticon.cz nemohou v žádném případě nahradit konzultaci pacienta s lékařem. Estheticon.cz není odpovědný za produkty nebo služby nabízené odborníky.